Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Στον αέρα τα μέτρα ασφαλείας της ΠΕΤΡΟΛΑ

• Νέο ατύχημα στην προβλήτα Νο ΙΙ της ΠΕΤΡΟΛΑ . Απειλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά !
• Βυθίστηκε η οροφή της δεξαμενής Νο 3 !
• Συνεχίζεται η εκροή πετρελαιοειδών από το Διυλιστήριο μπροστά στην ακτή της ΠΥΡΚΑΛ!
• Επιχειρείται η διάνοιξη δρόμου στον Αιγιαλό!
• Έντονα περιστατικά δυσοσμίας
• Νέα καμπάνια της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

Στον αέρα τα μέτρα ασφαλείας της ΠΕΤΡΟΛΑ! Δύο ατυχήματα συνέβησαν μέσα σε 15 ημέρες ενώ συνεχίζεται η εκροή πετρελαιοειδών στην ακτή της ΠΥΡΚΑΛ και επιχειρείται για δεύτερη φορά η διάνοιξη δρόμου στον Αιγιαλό. Ιδιαίτερα έντονα είναι και τα περιστατικά δυσοσμίας από το διυλιστήριο κατά τις τελευταίες ημέρες.
• Με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος απειλήθηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου όταν «για άγνωστους λόγους και κάτω από άγνωστες συνθήκες» το Ρυμουλκό πλοίο SEABULK CORMORANT προσέκρουσε στην προβλήτα Νο ΙΙ της ΠΕΤΡΟΛΑ .

Σύμφωνα με την τυπική και καθόλου ενημερωτική ανακοίνωση του Λιμεναρχείου «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί για τους 10 αλλοδαπούς μέλη του πληρώματος και δεν προκλήθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και απαιτήθηκε η προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.
Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΛΠΕ το οποίο έκανε λόγο για έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας και επεσήμανε με ανακοίνωσή του ότι θα μπορούσε να προκληθεί έκρηξη με συνέπειες σε ανθρώπους και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σοβαρότατο συμβάν το οποίο η Διοίκηση των ΕΛΠΕ για ευνόητους λόγους υποβάθμισε πλήρως. Το ρυμουλκό θα εκτελούσε δυναμομετρήσεις των σημείων πρόσδεσης στην προβλήτα της ΠΕΤΡΟΛΑ και μόνο από τύχη κατά την πρόσκρουσή του στην προβλήτα δεν σημειώθηκε επεισόδιο έκρηξης και πυρκαγιάς. Το ρυμουλκό δεν ακολούθησε τις διαδικασίες ασφαλούς κίνησης στο λιμάνι, γιατί κανένας εκ των αρμοδίων του λιμανιού δεν του έδωσε σχετικές εντολές. Οι ανεμολογικές συνθήκες βοήθησαν ώστε να μη διευρυνθεί το πρόβλημα (μετακίνηση του σκάφους που προσέκρουσε).

Η εκτέλεση δυναμομετρήσεων στην προβλήτα με τους αγωγούς της προβλήτας γεμάτους πρώτες ύλες και προϊόντα αποτελεί άκρως επικίνδυνη πρακτική που επιβεβαιώνει εκτός των άλλων ότι παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της εταιρίας - με την επίδειξη μάλιστα πιστοποιητικών ασφάλειας – οι πρακτικές ασφάλειας των εγκαταστάσεων που ακολουθούνται είναι ανύπαρκτες…
Είκοσι ημέρες μετά το συμβάν καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του ατυχήματος δεν έχει γίνει ούτε από τις Λιμενικές ούτε από τις Νομαρχιακές Αρχές παρόλο που κλιμάκιο της Νομαρχίας έσπευσε για αυτοψία στην προβλήτα.

• Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου βυθίστηκε η οροφή της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τo περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν. Για ημέρες ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στο σημείο απορροής των υγρών αποβλήτων του διυλιστηρίου είχε μαυρίσει και παρουσίαζε άθλια κατάσταση αφού διέφυγαν διάφορες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση της διαρροής και ποσότητα λάσπης από τον πυθμένα της δεξαμενής. Τοποθετήθηκε μάλιστα επιπλέον πλωτό φράγμα για να αποφυγή της επέκτασης της ρύπανσης. Μία βδομάδα μετά το περιστατικό καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ούτε από τις Λιμενικές ούτε από τις Νομαρχιακές Αρχές ενώ η εταιρία τηρεί σιγή ιχθύος.
• Συνεχίζεται αμείωτη η εκροή πετρελαιοειδών από το Διυλιστήριο στην ακτή έμπροσθεν της ΠΥΡΚΑΛ. Στις 27 Οκτωβρίου τα πετρελαιοειδή διέφυγαν τόσο από τα τσιμεντοφράγματα που έχουν τοποθετηθεί μέσα στηνθάλασσα όσο και από το δυτικό πλωτό φράγμα. Παρά την απαγόρευση από το Λιμεναρχείο, νέα τσιμεντοφράγματα τοποθετήθηκαν στην ακτή καθώς βρέθηκαν κι άλλα σημεία που αναβλύζουν πετρέλαιο.

• Παρά την έγκαιρη καταγγελία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ προς τον Λιμενάρχη, από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου η ΠΕΤΡΟΛΑ ξεκίνησε εργασίες διάνοιξης παραλιακού δρόμου μέσα στον Αιγιαλό. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ θα διαβιβάσει τις καταγγελίες της στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και στην Εισαγγελία .

• Πολύ έντονα είναι τα περιστατικά της γνωστής δυσοσμίας από το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ δέχτηκε καταγγελίες από τις Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας , από την Άνω Ελευσίνα καθώς και από το κέντρο της Ελευσίνας.

• Ξεκίνησε η νέα καμπάνια της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ με αφίσες και ενημερωτικό υλικό. «Τώρα που ο δικαστικός αγώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς έχουν κατατεθεί οι προσφυγές στην Δικαιοσύνη καλούμε : Τον Νομάρχη να ανακαλέσει την άδεια που χορήγησε η Πολεοδομία στην ΠΕΤΡΟΛΑ και να μην χορηγήσει άλλη άδεια. Τους Δήμους να πρωτοστατήσουν σε νέες κινητοποιήσεις για την ματαίωση των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να ασκήσουν πίεση για την αποτροπή των σχεδίων που ενέκρινε η Κυβέρνηση» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ .

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: