Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Η υποβάθμιση του Θριάσιου αφορά όλη την Αττική

Την Παρασκευή 08/05, πραγματοποιήθηκε στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros εκδήλωση για το Θριάσιο Πεδίο που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, οι Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, το Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης, η Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, ο Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου και το Korydallos.blogspot.com.
Με κεντρικούς εισηγητές το Βασίλη Δημόπουλο (Επιτροπή αγώνα) και τη Σοφία Παπαγιαννάκη (Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια) άνοιξε μια ενδιαφέρουσα και πλούσια συζήτηση πολιτών, αλλά και εκπροσώπων των κινημάτων πόλης, σχετικά με την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Θριάσιου Πεδίου. Προβλήθηκαν, επίσης, βίντεο και φωτογραφίες από το Θριάσιο, ενδεικτικά των επιπτώσεων της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στη συζήτηση που επακολούθησε, τοποθετήθηκαν κάτοικοι της περιοχής σχετικά με τις μορφές δράσης και τις προσπάθειες συστηματικότερης ανάδειξης του προβλήματος, καθώς και εκπρόσωποι του ανεξάρτητου σχήματος εργαζομένων στη Χαλυβουργική. Επίσης, επιστήμονες και εκπρόσωποι των κινημάτων πόλης του λεκανοπεδίου, που επεσήμαναν το γεγονός ότι το Θριάσιο αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Η αναγκαιότητα της συνέχισης των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός όλων των εστιών αντίστασης, κάθε μορφής και κλίμακας, αποτέλεσε το κοινό έδαφος όλων των επιμέρους τοποθετήσεων.
Στην εισήγησή του ο Βασίλης Δημόπουλος:
αναφέρθηκε στα τρία κυρίαρχα προβλήματα του Θριασίου, αναπτύσσοντας το ιστορικό και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επικείμενη επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην πετρόλα), από τις συνέπειες της εγκατάστασης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 880 MW στην Χαλυβουργική αλλά και την περιβαλλοντική υποβάθμιση σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου ταφής τοξικών στο Μελετάνι της Μάνδρας. Επεσήμανε, πρωτίστως, την ανάγκη συντονισμού και εντατικοποίησης των κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντοκτόνα επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, που προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου διυλιστηρίου, πολλαπλάσιας δυναμικότητας από το παλαιό, με εννιά φορές περισσότερα αέρια απόβλητα, με 1.500.000 κυβικά μέτρα καυσαέρια την ώρα, με 950.000 τόνους το χρόνο επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα. Και όλα αυτά σε χώρο που συνορεύει με τις πυριτιδαποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ και χαρακτηρίζεται ως περιοχή ασφαλείας.

Η Σοφία Παπαγιαννάκη, στη δική της εισήγηση, επεσήμανε:
Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη γεωγραφική περιοχή του Θριασίου, ούτε είναι μόνο περιβαλλοντικές. Η υποβάθμιση του Θριασίου αφορά ολόκληρη την Αττική. Αφενός, γιατί οι ρύποι της Ελευσίνας μεταφέρονται, μέσω του αέρα και των νερών, στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, όπου εκεί αθροίζονται με τους αστικούς ρύπους και τους ρύπους που προέρχονται από τα υπόλοιπα γειτονικά βιομηχανικά κέντρα των οποίων επίσης σχεδιάζεται η επέκταση. Αφετέρου, η υποβάθμιση του Θριασίου αποτελεί ζήτημα της Αττικής γιατί είναι άμεση συνέπεια των δραστηριοτήτων και των συμπεριφορών που εμφανίζονται εντός του αστικού της ιστού.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι η πιο ενεργοβόρα περιοχή της χώρας, όχι μόνο λόγω της πληθυσμιακής του διόγκωσης, αλλά και της τεράστιας έκτασής του, σε συνδυασμό με τα δια-συνδεόμενα εμπορικά συμφέροντα που επιβάλουν μια έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό του, η οποία μάλιστα αναπτύσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ανάγκη αυτή, δεδομένης της μη επαρκούς εξυπηρέτησης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλύπτεται, ως επί το πλείστον, από τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Αντί να υπάρχει τάση να αλλάξει αυτή η κατάσταση, γινόμαστε μάρτυρες του αντίθετου: σχεδιάζονται η χάραξη νέων αυτοκινητόδρομων, η επέκταση των ορίων της πόλης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους της αγοράς αυτοκινήτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με το κάλεσμα του Παναττικού δικτύου κινημάτων πόλης στην ετήσια συνέλευσή του, που αυτή τη φορά, θα φιλοξενηθεί στην Ελευσίνα (στην Ελαιουργική), την Κυριακή 17 Μαΐου.

Αθήνα, 9/5/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: