Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Στον αέρα τα μέτρα ασφαλείας της ΠΕΤΡΟΛΑ!

Νέο ατύχημα στις λιμενικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου

Νέο σοβαρό ατύχημα στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ συνέβη, χθες, Παρασκευή 3/7/09 ύστερα από θραύση του βραχίονα φόρτωσης στην κεντρική προβλήτα του Διυλιστηρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, το οποίο διενεργεί προανάκριση, η ρύπανση με πετρελαιοειδή που διέρρευσαν στην θάλασσα εξαπλώθηκε σε έκταση 5.000 τ.μ
Επισημαίνουμε ότι το ατύχημα αυτό συμπληρώνει τον μακρύ κατάλογο ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά τους τελευταίους μήνες και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πόσο ανασφαλείς είναι οι διεργασίες στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για του εργαζόμενους, για το περιβάλλον καθώς και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής εφόσον ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός γενικευμένου επεισοδίου. Υπενθυμίζονται τα τελευταία συμβάντα:

1) 5/11/2008: Πρόσκρουση ρυμουλκού στην προβλήτα Νο ΙΙ του διυλιστηρίου. Προκλήθηκε ρύπανση και απειλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά.
2) 19/11/2008: Κατάρρευση της οροφής της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν.
3) 26/1/2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο Ι κατά την διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου με Ντήζελ . Προκλήθηκε εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση και εκτέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.
4) 4/5/2009: Νέα διαρροή αργού πετρελαίου από τον Αγωγό 16 ιντσών Πάχης – Ελευσίνας – Ασπροπύργου εντός της εγκατάστασης της ΠΕΤΡΟΛΑ βόρεια της ανατολικής γέφυρας των σωληνοδιαδρόμων. Απροσδιόριστες προς το παρόν οι συνέπειες.
5) 3/7/2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο ΙΙ κατά την διάρκεια φόρτωσης δεξαμενόπλοιου με Ντήζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση και τέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι κανένα από τα πορίσματα των αυτοψιών του Λιμεναρχείου δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, καμία ανακοίνωση των εκθέσεων αυτοψίας των αρμόδιων Ελεγκτικών Αρχών (ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομαρχία ) δεν έχει γίνει , κανένα Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων του Θριασίου δεν έχει συζητήσει το θέμα και δεν έχει εκδηλώσει την ανησυχία του.

Επίσης, για 5 συνεχή χρόνια συνεχίζεται η άντληση πετρελαιοειδών που διαρρέουν από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Η εκροή εκδηλώνεται στις ακτές έμπροσθεν της ΠΥΡΚΑΛ. Μέσω διάσπαρτων γεωτρήσεων εγκατεστημένων από την ΠΕΤΡΟΛΑ στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αντλούνται καθημερινά τόνοι ρυπασμένων υδάτων χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στα υπόγεια νερά στο έδαφος και το υπέδαφος ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Ήδη, από τις 3/6/09 έχει λήξει η προθεσμία που είχε τεθεί με τους ισχύοντες Περιβαλλοντικούς Όρους του Διυλιστηρίου για την αποκατάσταση της ρύπανσης χωρίς καμιά αδειοδοτούσα αρχή να έχει επέμβει! Τινάζεται ήδη στον αέρα η σαθρή και παραπλανητική αιτιολογία για το συμβάν που υποστήριξαν τα ΕΛΠΕ και παραμένουν για μια ακόμη φορά εκτεθειμένες τόσο οι ελεγκτικές αρχές του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και της Νομαρχίας που ακρίτως την υιοθέτησαν. Όλα τα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης της ρύπανσης έχουν εκπνεύσει εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και κατ’ επανάληψη την απαράμιλλη προθυμία των Αρχών να συγκαλύψουν το πρόβλημα. Θυμίζοντας τον Άμλετ του Σαίξπηρ, «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»...

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: