Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΘΡΙΑΣΙΟ SOS: Ανακαλέστε ΤΩΡΑ όλες τις άδειες!

Αποσύρεται η ΔΕΗ από την Σύμπραξη με την Χαλυβουργική .

Δυναμική παρουσία της Κίνησης Πολιτών ΘΡΙΑΣΙΟ SOS σήμερα Τετάρτη 9/3 στις 11 το πρωΐ έξω από το ΥΠΕΚΑ. Τα μέλη της ΘΡΙΑΣΙΟ SOS διαδήλωσαν κατά της εγκατάστασης ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 880MW στην Ελευσίνα από την Σύμπραξη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ – ΔΕΗ και παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε εκπροσώπους της Υπουργού ΠΕΚΑ καθώς και στον Αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Πετρόπουλο.
Οι εκπρόσωποι της Υπουργού δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα στην Υπουργό ΠΕΚΑ ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΔΕΗ αποσύρεται από την σύμπραξη με την Χαλυβουργική για την κατασκευή του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού και ότι έχει ενημερώσει σχετικά και την ΔΕΣΦΑ.
Την ίδια ώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η Αίτηση Ακυρώσεως κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Σταθμού που εξέδωσαν το 2008 οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Ανάπτυξης. Οι συνήγοροι του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας υπεραμύνθηκαν της καταστροφικής για το περιβάλλον του Θριασίου επένδυσης ενώ η ΔΕΗ δεν παραστάθηκε κατά την συζήτηση.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΘΡΙΑΣΙΟ SOS
Ελευσίνα 9/3/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 880 ΜW ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ! Η φέρουσα ικανότητα έχει εξαντληθεί, το Θριάσιο απειλείται με κατάρρευση !

Ενώ το γιγαντωμένο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα υψώνει ήδη τις νέες καμινάδες του για να απελευθερώσει με ρυθμό 1.500.000 κυβ. μέτρων την ώρα τα απαέριά του στη βεβαρημένη ατμόσφαιρα του πολύπαθου Θριάσιου, η Χαλυβουργική προωθεί ραγδαία το σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 880 ΜW στην Ελευσίνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό με σκοπό κυρίως την εξαγωγή ρεύματος στην Ιταλία.
Ο ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ θα αναπτυχθεί στις ήδη μπαζωμένες από την Χαλυβουργική, με χιλιάδες τόνους σκουριά, θαλάσσιες εκτάσεις 102 στρ., σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Ασπροπύργου και το Καλυμπάκι.
Ήδη, μάλιστα, προετοιμάζεται η κατασκευή από την ΔΕΣΦΑ του αγωγού υψηλής πίεσης μήκους 7 χλμ που θα συνδέσει, διαμέσου του Αεροδρομίου Ελευσίνας, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στο Πάτημα με την Χαλυβουργική με σκοπό να τροφοδοτήσει το Σταθμό με 1 δις κυβ.μέτρα αερίου το χρόνο!
• Από την καύση του αερίου θα εξέρχονται από τις δύο καμινάδες του Σταθμού 4,5 εκ. κυβ. μέτρα καυσαέρια την ώρα, ενώ σε ετήσια βάση 2.000 τόνοι Οξειδίων του Αζώτου θα προστεθούν στην ατμόσφαιρα.
• Θα αυξηθεί το όζον σε όλο το λεκανοπέδιο.
• Θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 2,5 εκ. τόνοι Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2) καθώς και άλλοι επικίνδυνοι αέριοι ρύποι όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου καθώς και σημαντική ποσότητα (5 Κg ετησίως) υδραργύρου, που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
• Από τις διαδικασίες ψύξης των μονάδων θα υπάρξει θερμική ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος .
• Τέλος, κάθε άλλο, παρά αμελητέος, θα είναι ο θόρυβος από τη συνεχή λειτουργία των 2 αεριοστροβίλων.


Καθώς η φέρουσα ικανότητα του Θριάσιου Πεδίου έχει προ πολλού εξαντληθεί η εγκατάσταση του τεράστιου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού θα επιδράσει σωρευτικά και θα οδηγήσει σε κατάρρευση το κορεσμένο περιβαλλοντικά οικοσύστημα. Μια νέα εγκατάσταση SEVESO II θα προστεθεί στις υπόλοιπες 14 που εδρεύουν στο Θριάσιο αυξάνοντας τις πιθανότητες ολοκαυτώματος στην περιοχή.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει βαρύτατες ευθύνες αν χορηγήσει άδεια εγκατάστασης στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό. Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία στελέχη της όχι μόνο είχαν αντιταχθεί όταν το 2006 η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ανάψει το πράσινο φως στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ για την εγκατάσταση του Σταθμού, αλλά είχαν διαδηλώσει κιόλας κατά της υλοποίησης του καταστροφικού σχεδίου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ διεκδικούμε την πολιτική λύση του προβλήματος και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αφήσει τα παρηγορητικά λόγια και προβεί σε άμεσες ενέργειες:
• Να ανακαλέσει άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. • Να μη χορηγήσει Άδεια Εγκατάστασης στο ρυπογόνο Θερμοηλεκτρικό Σταθμό. • Να απαιτήσει τη λύση του Μνημονίου Συνεργασίας καθώς και του Συμφωνητικού Μετόχων, που υπεγράφη το 2008 μεταξύ ΔΕΗ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ για την υλοποίηση του σχεδίου μέσω της σύστασης κοινής εταιρίας. • Να απαιτήσει από τη ΔΕΣΦΑ να σταματήσει κάθε ενέργεια για την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης για την μεταφορά του φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις τις ΔΕΠΑ στο ΠΑΤΗΜΑ έως τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ. • Να μην εκδώσει καμία άδεια για την συνέχιση των επιχώσεων θαλάσσιας έκτασης 68 στρεμμάτων. • Να παραγγείλει άμεσα αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον έλεγχο της εγκατάστασης που με τα απόβλητά της έχει επιχώσει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις.
Το Θριάσιο δεν αντέχει & δεν ανέχεται άλλη ρύπανση!
Καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρή παραγωγή, βιώσιμο μέλλον για το Θριάσιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: